Početna / Blog / Vodni potencijal biljke

Vodni potencijal biljke

Mjerenje vodnog potencijala u biljci odnosi se na procjenu sile kojom voda unutar biljke “povuče” ili “drži” na temelju razlike tlaka u različitim dijelovima biljke. Vodni potencijal je ključan za razumijevanje dinamike vode u biljkama, jer omogućuje procjenu sposobnosti biljke da apsorbira vodu iz tla, transportira ju do različitih dijelova i reagira na stresne uvjete, poput suše.

Evo nekoliko ključnih informacija o vodnom potencijalu i njegovom mjerenju:

1. Što je vodni potencijal biljke?

Vodni potencijal označava energiju vode u biljci i mjeri se u jedinicama tlaka, obično u megapaskalima (MPa) ili barima. Ovaj potencijal određuje smjer kretanja vode unutar biljke i između biljke i okoline. Voda se uvijek kreće iz područja s višim vodnim potencijalom prema nižem, što je ključno za osiguravanje pravilne hidratacije biljnih stanica i tkiva.

  • Komponente vodnog potencijala uključuju:
    • Tlačni potencijal: Povezan je s mehaničkim tlakom unutar biljke (turgorski tlak).
    • Osmotski potencijal: Određen je koncentracijom otopljenih tvari u staničnoj tekućini.
    • Matriks potencijal: Vezan uz sposobnost zadržavanja vode u tkivima i tlu.

2. Metode mjerenja vodnog potencijala biljke

Postoji nekoliko metoda za mjerenje vodnog potencijala biljaka, od kojih su najčešće:

a. Tlačna komora (Scholanderova bomba)

Ovo je tradicionalna metoda za mjerenje vodnog potencijala biljke, pri kojoj se list ili grana stavlja u komoru i podvrgava tlaku dok voda ne počne izlaziti iz žila. Vodni potencijal odgovara tlaku potrebnom da voda izađe iz biljke, što odražava unutarnji stres koji biljka doživljava zbog nedostatka vode. Vidi više ovdje

b. Tensiometri

Tensiometri mjere vodni potencijal tla, a ne same biljke, ali ti podaci mogu biti korisni za procjenu dostupnosti vode biljkama. Tensiometri su cijevi napunjene vodom s poroznom keramičkom čašicom koja je ugrađena u tlo. Kako tlo gubi vodu, voda iz tensiometra također isparava kroz poroznu čašicu, stvarajući vakuum unutar cijevi koji se koristi za mjerenje vodnog potencijala tla.

c. FloraPulse mikrotensiometar

FloraPulse mikrotensiometar je inovativni MEMS senzor koji se ugrađuje u drveno tkivo biljaka i koristi nanoporoznu silicijsku membranu za mjerenje potencijala vode u biljci. Omogućuje kontinuirano praćenje i pruža precizne podatke bez potrebe za ručnim mjerenjem, čime se zamjenjuje metoda tlačne komore.

3. Zašto je važno mjerenje vodnog potencijala?

  • Praćenje stresa zbog suše: Biljke koje su pod stresom zbog nedostatka vode pokazuju niži vodni potencijal, a mjerenjem se može utvrditi kada biljka treba navodnjavanje.
  • Optimizacija navodnjavanja: U poljoprivredi i hortikulturi, mjerenje vodnog potencijala biljaka omogućuje preciznije određivanje vremena i količine navodnjavanja, što štedi resurse i sprječava pretjerano ili nedovoljno zalijevanje.
  • Fiziološka istraživanja: U istraživanjima biljaka, vodni potencijal pomaže razumjeti kako biljke upravljaju vodom i kako različite vrste reagiraju na promjene u okolišu, kao što su suša ili salinitet tla.

4. Čimbenici koji utječu na vodni potencijal biljke

  • Vlažnost tla: Kada je tlo suho, biljke imaju manji pristup vodi i njihov vodni potencijal se smanjuje.
  • Atmosferski uvjeti: Visoka temperatura i nizak relativni stupanj vlage u zraku povećavaju transpiraciju, što smanjuje vodni potencijal biljke.
  • Vrsta biljke: Različite biljke imaju različite sposobnosti upravljanja vodnim resursima, pa stoga imaju i različite vodne potencijale.

5. Primjena u poljoprivredi i znanstvenim istraživanjima

Mjerenje vodnog potencijala ključno je za razumijevanje fiziologije biljaka i optimizaciju procesa u agronomiji i hortikulturi. Na temelju ovih podataka, poljoprivrednici mogu učinkovito upravljati navodnjavanjem, čime se postiže veći prinos uz manju potrošnju vode. Znanstvenici koriste podatke o vodnom potencijalu za proučavanje otpornosti biljaka na sušu i istraživanje novih sorti koje mogu bolje podnijeti sušne uvjete.


Zaključak: Vodni potencijal je kritičan pokazatelj stanja biljke u odnosu na raspoloživu vodu, a njegovo precizno mjerenje može donijeti značajne koristi u poljoprivredi i istraživačkim projektima. Napredne tehnologije, poput mikrotensiometra, pružaju nove mogućnosti za kontinuirano praćenje i poboljšanje učinkovitosti u upravljanju vodom za biljke.

Posljednje dodano