Dendrometar za mjerenje opsega stabla – DC

Dendrometri serije DC koriste se za precizno i kontinuirano mjerenje promjena u obujmu stabla. Ovi uređaji su prikladni za dugotrajnu upotrebu na otvorenom, čak i u izazovnim vremenskim uvjetima. Zahvaljujući vrlo niskoj potrošnji energije, idealni su za projekte s napajanjem putem baterija, kao što su IoT aplikacije.

Promjene u obujmu stabla bilježe se metalnim kabelom koji je omotan oko stabla. Kabel je izrađen od posebne legure s minimalnim koeficijentom toplinskog širenja, što omogućuje točno mjerenje bez potrebe za kompliciranim korekcijama. Dodatno, poseban dizajn s kliznim prstenovima smanjuje trenje i pritisak između kabela i stabla, čime se osigurava točnost mjerenja.


Za savjet, ponudu ili pitanje pošaljite upit na e-mail: [email protected] ili nazovite na broj: +385 97 649 9425


Dostupni modeli u DC seriji:

  1. DC1 – Najjednostavniji model koji koristi opružno napeti kabel za mjerenje promjena opsega stabla. Signal se bilježi izravno putem metalnog kabela.

DC-1

  1. DC3 i DC4 – Poboljšani modeli s patentiranim dizajnom. Napetost koju prenosi senzorska opruga usmjerena je radijalno, a ne tangencijalno kao kod DC1. Ovaj dizajn poboljšava usporedivost podataka između stabala različitih promjera i osigurava stabilnu instalaciju na objektima s malim i velikim promjerima.

DC-3

DC-4


Prednosti:

  • Maksimalna stabilnost u svim uvjetima, uključujući vjetar, snijeg i padanje grana ili plodova.
  • Jednostavna i sigurna instalacija bez oštećenja stabla.
  • Posebno za modele DC3 i DC4: Poboljšana usporedivost podataka između stabala različitih promjera; prikladni za stabla promjera većih od 5 cm.

Ograničenja:

  • Nije prikladno za mjerenja pod vodom ili ispod snijega.
  • Posebno za model DC1: Podaci o mjerenju između stabala različitih promjera nisu uvijek usporedivi. Mjerenje kod stabala s rastućim promjerom može biti izazovno zbog smanjenog kontaktnog pritiska između kabela i površine debla.
  • Posebno za modele DC3 i DC4: Sirovi podaci moraju se pretvoriti u obujam u milimetrima (dostupan Excel program za pomoć). Također, poprečni presjek stabla trebao bi biti približno kružan.

Modeli:

Naziv modela Za promjer stabla Područje mjerenja
DC1 5 – 32 cm 11 mm
DC3 > 5 cm 25.4 mm
DC4 > 5 cm 50.8 mm

POTREBNI DODACI:

  • Prikladan datalogger ili IoT čvor: npr. Mini System, Maxi System, Multi-IoP LoRa čvor, ili drugi uređaj za bilježenje podataka (molimo kontaktirajte nas za provjeru).

 

 

Ostali proizvodi