Dendrometar za mjerenje vertikalnih promjena – DV

DV dendrometar koristi se za precizno i kontinuirano mjerenje vertikalnih promjena u dimenzijama i/ili zakrivljenosti stabala. Ovaj uređaj je prikladan za dugotrajnu primjenu u vanjskim uvjetima. Zbog izuzetno niske potrošnje energije, Ecomatik dendrometri su idealni za rješenja koja se napajaju baterijama, npr. u IoT aplikacijama.

DV dendrometar je dizajniran za kontinuirano mjerenje vertikalnih promjena (ne rasta) stabala. Debla i odgovarajući dijelovi stabala mijenjaju svoju duljinu i zakrivljenost u skladu s vodnim statusom (kratkoročno do srednjoročno), smjerom i brzinom vjetra (kratkoročno do trajno), opterećenjem snijega i plodova (srednjoročno do trajno) te neuravnoteženim rastom ili gubitkom dijelova krošnje (dugoročno do trajno). Praćenje vertikalnih promjena, zajedno s informacijama o smjeru, pruža vrijedne podatke za procjenu vodnog statusa i statičkih svojstava stabla (odnos naprezanja i deformacije, mehaničko opterećenje/stabilnost, itd.). Paralelna mjerenja s tri vertikalna dendrometra (svaki orijentiran u tri različita kardinalna smjera) potrebna su za cjelovit pregled vertikalnih promjena.

Za savjet, ponudu ili pitanje pošaljite upit na mail [email protected] ili nazovite na broj +385 97 649 9425

Prednosti

  • Izračun odnosa naprezanja i deformacije
  • Maksimalna stabilnost protiv vjetra, snijega, padajućih grana i plodova
  • Idealno za dugoročna mjerenja

Ograničenja

  • Instalacija (bušenje i uvrtanje sidrenih vijaka) oštećuje deblo stabla (što se može minimalizirati korištenjem smole za zatvaranje rana).
  • Prikladno samo za promjere > 8 cm

Ostali proizvodi